Pompă de caldura pentru un apartament
Pompele de caldura sunt asociate în principal cu clădiri noi cu consum redus de energie sau cu încălzirea caselor unifamiliale. Dar cum rămâne cu utilizarea lor în apartamente sau blocuri?
Până de curând, încălzirea unui apartament cu o pompă de caldura era considerată ineficientă. Cu toate acestea, dezvoltarea constantă a pieței pompelor de caldura și creșterea costurilor la energie deschid noi oportunități de utilizare a eficienței pompelor de caldura chiar și în spații de locuit mai mici. Pe langa economiile financiare, pompele de caldura din apartamente ofera incalzire sau preparare a apei calde extrem de eficiente, independente si rapide, fara limitarile tipice de alimentare cu energie termica centrala.
O pompă de caldura poate fi utilizată în diferite moduri într-un apartament autonom. Iată cele mai comune două opțiuni:
O solutie simpla fara a fi nevoie de modificarea cladirii este o pompa de caldura pentru o unitate rezidentiala pentru incalzirea apei cu rezervor integrat. Astfel de pompe de caldura extrag căldura din aerul din cameră și o folosesc eficient pentru a încălzi apa din apartament. Există modele cu capacități diferite pe care le poți alege în funcție de numărul de persoane din gospodăria ta sau de cererea reală de apă caldă.
Pompă de caldura apartament / Pompa de caldura pentru apartament
Avantajele acestei soluții:
- Instalare rapida si usoara
- Nu sunt necesare modificări ale clădirii
- Performanta ridicata
- Incalzire apa la 70°C
- Ajută la eliminarea umezelii din mediu
Dezavantaje:
- Cerințe de spațiu 1-2 m2 într-o cameră separată
- Aerul din camera este racit de pompa de caldura
- Alimentarea cu apă și energie electrică trebuie asigurată la locul unde este instalată pompa de caldura.
A doua opțiune, puțin mai sofisticată, este să folosiți o pompă de caldura pentru a vă încălzi casa. Presupunem că pompa de caldura nu interferează cu instalația de încălzire existentă. Atunci când alegeți această metodă, ar trebui să luați în considerare instalarea unei unități de perete interioare în fiecare cameră și, de asemenea, să rezervați spațiu pentru o unitate exterioară. Acest sistem se bazează pe principiul aer-aer, în care căldura colectată din mediul exterior este utilizată direct pentru a încălzi aerul din casă.
Avantaje:
- Instalare usoara
- Incalzire rapida si foarte eficienta
- Posibilitate de racire in lunile de vara
- Independenta fata de o sursa centrala de caldura
- Disponibilitatea diverselor soluții de proiectare pentru unitățile interioare
Dezavantaje:
- Necesitatea intervenției structurale în fațada casei la instalarea unei unități exterioare - este necesar acordul celorlalți proprietari sau al managerului clădirii.
- Nivel ridicat de zgomot al unității exterioare, mai ales în lunile de vară în regim de răcire - nu este potrivit pentru instalare lângă ferestre
- Posibile complicații dacă trebuie amplasate mai multe unități interioare
- Utilizați numai pentru încălzire/răcire
În căutarea unor soluții de încălzire eficiente și ecologice, pompele de caldura devin din ce în ce mai importante. Casele multifamiliale sunt un loc ideal pentru utilizarea pompelor de caldura deoarece investitiile necesare pot fi repartizate pe mai multe laturi.