Pompă de caldura pentru o casă veche?

Pompa de caldura este în prezent prima alegere pentru încălzirea eficientă energetic a clădirilor, în special a celor noi. Întrebarea este, însă, cum rămâne cu utilizarea pompelor de caldura în clădirile mai vechi, care au adesea probleme de izolare și folosesc ca sursă principală de caldura cazane pe combustibil solid, cazane pe gaz în condensare sau centrale electrice.

Sunt mai multe răspunsuri.

 

 

Calitatea izolației joacă un rol major

Renovarea eficientă a unei clădiri vechi înseamnă izolarea fațadei exterioare, înlocuirea ferestrelor, izolarea tavanului și multe alte modificări structurale.

Adecvarea instalării unei pompe de caldura într-o casă veche depinde de pierderile reduse de energie, care pot fi realizate numai cu izolație de înaltă calitate și renovare completă.

Înainte de a lua în considerare o pompă de caldura, sau chiar orice tip de încălzire, pentru o casă mai veche, este o idee bună să înțelegeți pierderile de caldura ale clădirii și să luați în considerare un audit energetic.

Pompă de caldura într-o casă veche cu calorifere - poate funcționa

Majoritatea clădirilor mai vechi sunt încălzite cu calorifere și cazane cu combustibil solid. Conductele de incalzire si suprafata de incalzire a radiatoarelor pot asigura un gradient de temperatura in sistem de 55/45 °C, care este suficient pentru pompele de caldura de temperatura medie. Cu toate acestea, merită să cunoașteți pierderile de caldura deja menționate, astfel încât funcționarea pompei de caldura să fie eficientă și, mai presus de toate, justificată economic.

În general, sistemul de distribuție a căldurii trebuie să corespundă sistemului de încălzire. Dacă sunt instalate radiatoare, dar pierderile de căldură sunt mai mari, este posibil ca suprafața lor de încălzire să nu fie suficientă pentru a acoperi necesitățile de încălzire ale clădirii și va fi necesar să se ajusteze sau să se înlocuiască radiatoarele vechi cu altele noi - cu o suprafață de încălzire mai mare.

Dacă, din diverse motive, doriți sau aveți nevoie să păstrați caloriferele vechi cu o suprafață de încălzire mică în casa dvs. veche, trebuie să vă așteptați la cerințe mai mari la temperaturi de suprafață și de alimentare, precum și la o temperatură mai ridicată la ieșirea pompei de caldura. Acest lucru este în principiu posibil, dar poate însemna o investiție mai mare și, în consecință, costuri de operare mai mari ale pompei de caldura de înaltă temperatură.

Dacă într-o casă veche sau în apropierea ei există o conexiune de gaz natural sau o cazană funcțională pe combustibil solid, o soluție poate fi reprezentată de încălzirea hibridă, în care încălzirea este asigurată în special de o pompă de căldură și un alt sursă de încălzire bivalentă. Aceste sisteme se completează reciproc în funcție de condițiile termice exterioare și de eficiența energetică. Funcționarea unui astfel de sistem de încălzire este complet automatizată și nu necesită cerințe de operare ridicate.

Dacă ar trebui să rezumăm, un sistem de pompe de căldură este cu siguranță potrivit pentru o casă veche. Există mai multe soluții, dar toate necesită pierderi minime de căldură ale clădirii. Pentru o pompă de căldură cu temperatură joasă scăzută, schimbarea radiatorilor cu suprafață mare sau trecerea la încălzirea în pardoseală sau în tavan este optimă, deoarece acestea distribuie mai bine căldura în încăpere și permit pompei de căldură să funcționeze mai eficient.

La sfârșitul fiecărei decizii, cel mai important lucru ar trebui să fie confortul termic satisfăcător și costurile de încălzire cât mai mici.

O pompă de căldură pentru o casă veche poate fi rentabilă.