Pompa de caldura monobloc: Totul într-un singur pachet

Dacă vă gândiți să cumpărați o pompă de caldura aer-apă, cu siguranță ați auzit deja numele unei pompe de caldura monobloc sau split. Ce înseamnă? O pompă de caldura monobloc este o soluție de proiectare în care circuitul de agent frigorific cu toate elementele principale - ventilator, evaporator, compresor, condensator și clapetă - face parte dintr-o unitate compactă. Această unitate formează o unitate închisă ermetic în fabrică - un monobloc. Agentul frigorific circulă exclusiv în această unitate și nu este necesară nicio certificare frigorifică pentru instalarea și întreținerea pompei de caldura monobloc.

Principiul de funcționare al unei pompe de caldura monobloc. este același cu toate pompele de caldura. În acest caz, aerul exterior din evaporatorul pompei de caldura transferă căldură cu energie scăzută agentului frigorific, ai cărui vapori sunt comprimați de compresor, iar energia termică este eliberată în sistemul de încălzire din camera condensatorului. Supapa de accelerație asigură răcirea din nou a mediului de transport prin schimbarea presiunii, iar întregul ciclu se repetă.

Datorită structurii lor, pompele de caldura monobloc au cerințe mai mari de spațiu și, prin urmare, sunt potrivite în principal pentru clădirile în care amplasarea nu reprezintă o problemă. Trebuie subliniat, totuși, că acestea nu sunt unități excesiv de mari. Dimensiunea medie a monoblocului este comparabilă cu un dulap obișnuit și nu necesită mai mult spațiu de 1 m². Unitatea exterioară principală a pompei de caldura monobloc este situată aproape de clădire pentru a minimiza pierderile de caldura și este conectată la unitatea interioară printr-o rețea de conducte de apă caldă. Partea interioara este formata dintr-o unitate de control si, in functie de tipul pompei de caldura, un alt rezervor mare de apa calda. Pompele de caldura monobloc asigură încălzire, răcire și apă caldă eficiente și fiabile în casa ta. Ele sunt utilizate în principal în construcții noi, unde amplasarea lor poate fi planificată în faza de proiectare, dar sunt instalate în mod obișnuit ca sursă de caldura în clădiri mai vechi, suprastructuri și poduri, unde există o problemă cu conectarea la sistemul de încălzire existent.

 

Avantajele și dezavantajele pompelor de caldura monobloc

Avantajele pompei de caldura monobloc:

  • Unitate sigilată din fabrică și instalare simplă
  • Instalare fără cunoștințe de refrigerare necesare
  • Economisirea de spațiu în interiorul clădirii
  • Fiabilitate ridicată și eficiență energetică
  • Costuri de operare mai mici comparativ cu pompele de caldura split
  • Nivel minim de zgomot

Dezavantajele pompei de caldura monobloc

  • Trebuie instalat lângă casă
  • Spatiu necesar pentru amplasarea unitatii exterioare
  • Pret de achizitie mai mare in comparatie cu o pompa de caldura split
  • Pericol de înghețare a conductelor de apă caldă în cazul unei pene de curent pe termen lung

Pompă de caldura monobloc vs split, care este mai bine adică?

Principala diferență dintre o pompă de caldura monobloc și o pompă de caldura split este dispunerea circuitului de răcire. În timp ce în cazul unui monobloc, agentul frigorific este amplasat din fabrică doar în unitatea exterioară, în cazul pompelor de caldura split, agentul frigorific circulă între unitățile exterioare și interioare. Această caracteristică a pompelor de caldura split necesită mai puțin spațiu pentru ambele unități, dar necesită și instalarea de către o firmă de refrigerare. În schimb, pompa de caldura monobloc poate fi conectată și la apă și acest lucru nu necesită cunoștințe suplimentare.

Agenții frigorifici utilizați în pompele de caldura actuale constau din diverse amestecuri neînghețate de hidrocarburi clorurate și agenți frigorifici naturali, cum ar fi propanul și dioxidul de carbon. În special, agentul frigorific al pompei de caldura este motivul instalării precise și al service-ului specializat regulat în unitățile split. Totuși, în schimbul prețului de achiziție și dimensiunilor mai mici ale pompelor de caldura split, dotarea tehnică și de întreținere a încăperii în care va funcționa unitatea interioară (ventilație...) este mai mare.

Modelele comparabile nu diferă semnificativ în ceea ce privește performanța, eficiența și opțiunile.

Atât pompele de caldura monobloc, cât și cele split au avantajele și dezavantajele lor. Când vine vorba de care pompă de caldura - o pompă de caldura monobloc sau split - este mai bună, nu poți argumenta că una sau alta este mai bună. Atunci când faceți o alegere, trebuie să luați întotdeauna în considerare toate condițiile tehnice, posibilitățile financiare și cerințele investitorilor.