Pompă de caldura la sol, bazată pe fundații adânci
Pompa de caldura sol apa
Un sistem de incalzire format dintr-o pompa de caldura geotermala este ceva mai complex si mai solicitant financiar in comparatie cu alte tipuri, atat din punct de vedere al necesarului de spatiu cat si al investitiei initiale. Totuși, să fim sistematici.
Numele în sine sugerează că sursa de caldura este sol. Acest mediu natural este caracterizat de o stabilitate relativ ridicată a temperaturii, iar fluctuațiile de temperatură la o adâncime de numai 1 m sub suprafața pământului nu sunt la fel de pronunțate în timpul zilei ca în aerul exterior. Această proprietate a temperaturilor constante oferă pompelor de caldura o sursă de caldura durabilă și garantează performanța și durabilitatea stabilă a unui astfel de sistem. Datorită temperaturilor constante la sol, pompa de caldura sol/apă poate funcționa fără fluctuații mari de performanță, ceea ce are ca rezultat un consum mai mic în comparație cu pompele de caldura aer/apă.
Mediul de transport este un lichid care nu îngheață, anterior în principal așa-numitul saramură. Acum poate fi înlocuit cu alte fluide, lăsând neschimbată funcția de bază.
Cum poate solul să încălzească apa? Principiul de funcționare al pompei de caldura de tip sol-apă
Cum funcționează o pompă de caldura sol-apă? Principiul este fundamental similar cu cel al pompelor de caldura aer-apă, cu deosebirea că sursa de caldura este solul.
Într-un circuit închis, agentul frigorific circulă prin colectorul terestrul sau prin puțul geotermal amplasat într-un foraj adânc și captează căldura din mediu. Pentru clarificare: fluctuațiile temperaturii exterioare de +/- 10°C apar la o adâncime de 1 metru sub suprafață la o schimbare a temperaturii de +/- 0,5°C. La o adâncime de 10 metri, temperatura rămâne constantă pe tot parcursul anului.
Energia geotermală obținută în acest mod este prelucrată în pompa de caldura sol-apă și introdusă în sistemul de încălzire sau utilizată pentru încălzirea apei menajere. Colectorul de sol sau forajul sub pompa de caldura reprezintă elemente specifice și indispensabile ale pompei de caldura sol-apă.
Prezentarea schematică și variantele pompei de caldura sol-apă:
Avantajele și dezavantajele pompelor de caldura tip sol-apă
Pompele de caldura sol-apă sunt printre cele mai puternice sisteme cu cerințe reduse de întreținere pe termen lung. Dacă vă gândiți la un astfel de sistem de încălzire, ar trebui să știți:
Avantajele pompelor de caldura de tip sol-apă:
- Stabilitatea performanței
- Lung durată de viaţă
- Inferior consum electricitate comparativ cu o pompă de caldura aer-apă (aproximativ 30%)
- Minim zgomot și costuri de exploatare
Dezavantajele pompelor de caldura de tip sol-apă:
- Forajul geotermal pentru pompa de caldura sau colector geotermal necesita spatiu semnificativ in jurul casei sau acces la echipamente speciale de foraj. Suprafața colectorului de sol trebuie să fie de cel puțin 2 ori mai mare decât suprafața spațiului încălzit.
- Costurile inițiale mai mari asociate cu lucrările de terasament necesare pentru instalarea colectorului geotermal sau forajului geotermal.
- Limitări spațiale și structurale la utilizarea zonei deasupra colectorului de sol