Pompă de caldura, energie verde pentru toată lumea
Vă gândiți să vă reduceți costurile de încălzire într-o construcție nouă sau ca opțiune economică de încălzire și apă caldă în casa dvs. de vacanță sau în casa mai veche? O pompă de caldura poate fi soluția optimă - o decizie înțeleaptă fără un impact negativ asupra mediului.
În comparație cu tehnologiile tradiționale, sistemele de încălzire cu pompe de caldura oferă economii semnificative la costurile cu energia electrică, îndeplinesc în același timp cerințele pentru utilizarea durabilă a resurselor regenerabile. Aer, apă și sol – combinate cu o pompă de caldura, asigură un confort termic ridicat în fiecare casă, fiecare companie și fiecare unitate industrială. Pompele de caldura combină confortul, economiile de energie electrică, costurile reduse de operare și utilizarea eficientă a energiei verzi disponibile.
Istoricul pompelor de caldura
Istoria pompelor de caldura datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, când a fost definită legea termodinamicii. Această istorie a fost poate cel începută odată cu rostirea celebrei fraze a savantului francez și fondator al termochimiei Antoine Laurent Lavoisier:
„În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă”
Alături de alte nume celebre din istoria termodinamicii, precum Nicolas Carnot, James Prescott Joule, Lord Kelvin și Rudolf Clausius, există și numele fizicianului Aurel Stodoła, care a fost primul care a construit o pompă de caldura funcțională în 1928. Sursa de energie pentru funcționarea sa a fost apa Lacului Geneva, care a încălzit încăperile Primăriei Geneva. Ceea ce este unic la acest sistem de încălzire este că este încă în uz astăzi.
Cum împărțim pompele de caldura?
Pompele de caldura sunt clasificate după diferite criterii.
Prima și cea mai de bază este clasificarea în funcție de mediul din care obțin căldură, sau cu alte cuvinte „obțin energie”. Acestea includ pompe de caldura de următoarele tipuri:
- sol-apă
Pentru pompele de caldura aer-apă, se face o altă distincție:
Comparația și diferențele de bază între o pompă de caldura monobloc și o pompă de caldura split pot fi găsite aici.
În funcție de temperatura de ieșire a căldurii de la pompa de caldura (temperatura maximă a apei sau temperatura aerului pe care pompa de caldura o poate furniza sistemului de încălzire), vorbim despre tipuri precum:
- Pompe de caldura cu temperatura joasa si medie
- Pompe de caldura de înaltă temperatură sau sisteme de încălzire și răcire
O categorie separată sunt pompele de caldura hibride în care atât pompa de caldura, cât și o altă sursă de caldura - de obicei un cazan cu condensare pe gaz - cooperează în sistemul de încălzire.
Avantajele și dezavantajele pompelor de caldura
Avantaje:
Pompele de caldura moderne sunt considerate în prezent cea mai curată și mai eficientă sursă de energie termică. La generarea de caldura, nu este emis CO2 în atmosferă, astfel că funcționarea acestuia nu are un impact negativ asupra mediului. Sunt cea mai interesanta alegere pentru incalzirea in constructii noi si renovarea caselor vechi, dar sunt si profitabile din punct de vedere economic ca sursa de caldura in blocurile de apartamente sau instalatiile industriale.
Odată cu creșterea constantă a prețurilor la energie electrică, acestea devin din ce în ce mai importante, iar perioada de amortizare a investiției inițiale se reduce semnificativ. Folosind o pompă de caldura ca sursă principală de caldura, aveți dreptul la tarife de energie electrică mai ieftine, ceea ce se traduce în economii suplimentare în gospodăria dumneavoastră.
Operarea pompei de caldura este simplă și intuitivă. Majoritatea pompelor de caldura au deja o aplicație mobilă pentru funcționare, iar capacitatea de a controla de la distanță pompa de caldura este, de asemenea, utilă.
Dezavantaje:
Ar fi greșit să vorbim doar despre avantajele pompelor de caldura. Cel mai semnificativ dezavantaj atunci când alegeți o pompă de caldura este investiția inițială. Costul achiziționării, instalării și exploatării pompelor de caldura variază foarte mult și depinde în mare măsură de tipul pompei de caldura. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceasta este de obicei o investiție unică și perioada de amortizare a acesteia, calculată pentru un anumit tip de pompă de caldura, este de mare importanță.
Cerințe profesionale de instalare: Un alt dezavantaj poate fi necesitatea unei instalări profesionale. Majoritatea producătorilor de pompe de caldura necesită instalarea și punerea în funcțiune profesională ca o condiție a garanției.
Un alt dezavantaj poate fi necesitatea de a avea cel puțin spațiu limitat pentru a instala o unitate exterioară sau o pompă de caldura interioară. Necesarul de spațiu este chiar limitat în cazul pompelor de caldura sol-apă și uneori și în cazul pompelor de caldura apă-apă.
Mai ales în trecut, nivelul de zgomot al pompelor de caldura era un dezavantaj semnificativ. Acestea nu sunt încă dispozitive care să poată fi comparate ca volum cu, de exemplu, un frigider, dar progresul tehnologic compensează încet, dar sigur acest neajuns. Cu toate acestea, atunci când alegeți pompa de caldura potrivită, vă recomandăm să luați în considerare nivelul de zgomot ca valoare comparativă.