Pompă de caldura cu invertor
Conceptul de pompă de caldura este acum destul de cunoscut, la fel ca și principiul de funcționare al unei pompe de caldura. Sarcina este de a prelua căldura din mediul înconjurător (aer, sol sau apă), de a crește nivelul de energie al acestuia și apoi de a furniza această căldură către sistemul de încălzire sau schimbătorul de caldura pentru a produce apă caldă menajeră.
O pompă de caldura convențională funcționează în modul pornit/oprit, adică atunci când este nevoie de caldura, pornește și încearcă să atingă temperatura dorită la putere maximă. Când atinge această temperatură, se oprește din nou. Pornirea și oprirea frecventă a pompei de caldura crește sarcina asupra compresorului, ceea ce face ca pompa de caldura să sufere de o uzură crescută și o durată de viață mai scurtă. În acest caz, sarcinile de șoc în zonele cu tensiune de rețea mai slabă și fluctuantă pot cauza, de asemenea, probleme.
La pornirea în condiții reci a unei pompe de căldură, viteza sa de atingere a puterii maxime depinde de temperatura mediului sursă, adică cu cât este mai scăzută temperatura aerului exterior, cu atât pornirea pompei de căldură către puterea maximă va fi mai lentă.
Invertorul este un convertor de frecvență și permite compresorului pompei de căldură să-și adapteze turația la necesitățile actuale. În cazul unei pompe de căldură cu invertor, compresorul funcționează astfel încât, după ce temperatura dorită este atinsă, acesta nu se oprește, ci își reduce treptat turația și poate menține în mod continuu temperatura setată a apei (în piscină) sau a aerului din încăpere. Pornirea unei pompe de căldură cu invertor la putere maximă este mai rapidă, mai lină și nu implică o uzură crescută a pompei de căldură ca în cazul pompelor de căldură fără invertor.
Pompele de căldură cu invertor sunt mai silențioase datorită acestei tehnologii, au un consum mai mic de energie și devin o parte obișnuită a gamei de produse a majorității mărcilor de încredere de pompe de căldură.