Pompă de caldura apă-apă, aici începe istoria
Principiul de funcționare a pompelor de caldura, care permite utilizarea energiei termice din apele subterane sau din rezervoarele de apă, nu este nou - originile acestui concept datează de acum aproximativ 100 de ani. Pompa de caldura Aurel Stodoła, care funcționează în primăria Genevei din 1928, a marcat începutul unei noi etape în utilizarea durabilă a resurselor naturale. Această pompă de caldura funcționează pe principiul apă-apă, iar sursa de caldura este apa Lacului Geneva. Pe lângă rezervoarele de apă subterană și de apă neînghețată, apa tehnică, care a fost deja folosită, de exemplu, în scopuri industriale de răcire, poate fi folosită și ca sursă de energie pentru acest tip de pompe de caldura.
Cum transferă apa căldură către apă?
Principiul de bază al funcționării unei pompe de caldura apă-apă este foarte asemănător cu o pompă de caldura sol-apă. Sursa de caldura este apa subterana sau de suprafata, iar sistemul se bazeaza pe o circulatie cu un punct de captare a apei, o pompa de caldura si un punct de retur al apei utilitare racite.
În practică, arată astfel: Apa este extrasă dintr-un puț și servește drept agent termic la temperaturi scăzute. Energia termică este transferată la pompa de căldură, iar apa uzată este apoi returnată în mediul natural printr-un al doilea puț de infiltrație situat în apropierea puțului inițial. În cazul unui curs de apă sau a unui lac, procesul este similar. Întregul sistem este eficient și ecologic, deoarece apele subterane au capacitatea de a menține o temperatură constantă pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, funcționarea unui astfel de sistem necesită permisiunea autorității competente responsabile de râu sau, în cazul unui rezervor, a proprietarului. Atunci când se utilizează energia geotermală din apele subterane, trebuie să se țină cont de formularea Legii apei, deoarece puțurile de sursă și de stocare trebuie să fie amplasate în același acvifer.
Acest tip de pompă de caldura este potrivit pentru utilizare în zonele din apropierea rezervoarelor mari sau râurilor, precum și în locuri cu o pânză freatică mai înaltă. Deși cerințele noastre o fac potrivită doar pentru clădirile cu cerințe energetice medii și mari, pompa de caldura apă-apă este o metodă foarte eficientă de utilizare a surselor regenerabile de energie.
Cu toate acestea, o pompă de caldura apă-apă este o modalitate foarte eficientă de utilizare a surselor de energie regenerabilă. Oferă încălzire foarte eficientă și producție de apă caldă în clădiri rezidențiale și comerciale. Pe lângă funcția de încălzire, o astfel de pompă de caldura poate oferi și o răcire plăcută în modul invers și, în cele din urmă, vă poate proteja portofelul.
Schema pompa de caldura apa apa:
Avantajele și dezavantajele pompelor de caldura apa - apa
Sistemul de operare mai sofisticat al acestui tip de pompă de caldura vă poate răsplăti cu eficiență ridicată.
Avantaje:
- Cel mai mare coeficient de incalzire dintre toate tipurile de pompe de caldura
- Posibilitatea de a utiliza căldura reziduală din apă în instalațiile industriale
- Mai putin spatiu necesar in comparatie cu colectoarele din sol pentru incalzirea apei subterane
Dezavantaje:
- Utilizarea lor este asociată doar cu prezența apei subterane sau a rezervoarelor sau a pâraielor de apă mai mari.
- Cerințe și costuri de întreținere mai mari datorită utilizării mai multor pompe și filtre pentru apele subterane sau de suprafață.
- Uzură mai mare a elementelor individuale ale întregului sistem.