Pompă de caldura aer-apă: un pariu sigur

Acest tip de pompa de caldura este cel mai comun si in acelasi timp cel mai dorit in conditiile noastre climatice datorita raportului pret-performanta. Sursa de caldura este aerul ambiant sau eventual „căldura reziduală” de la clădiri sau producția industrială. Avantajele pompelor de caldura aer-apă sunt cerințele de spațiu redus, instalarea ușoară și întreținerea fără probleme.

Pompă de căldură situată aproape de casă.

Nu aveți nevoie de o suprafață mare de teren sau spațiu în jurul casei dvs. pentru a funcționa. Mai multi producatori de pompe de acest tip se lauda cu modele cu niveluri reduse de zgomot, iar cu o instalare corecta, cu siguranta nu vei avea probleme cu vecinii din cauza zgomotului unitatii exterioare. Un mare avantaj este capacitatea de a lucra în modul invers, iar vara au funcție de răcire.

Sunt utilizate pentru încălzire și prepararea apei calde ca și pompe de căldură cu temperatură scăzută, cu o temperatură maximă a apei de 65°C, dar și ca și pompe de căldură cu temperatură înaltă, capabile să furnizeze apă caldă cu o temperatură de 80-85°C în sistemul de încălzire. Regimul bivalent, care furnizează un supliment de încălzire electrică în cazul în care pompa de căldură nu poate asigura suficientă încălzire cu propriul compresor, este aproape o normalitate pentru aceste pompe de căldură. Acest lucru poate să apară în cazul temperaturilor extreme exterioare sau a necesității crescute de încălzire a apei.

Pompele de caldura aer/apă sunt fabricate ca pompe de caldura monobloc sau split.

Comparativ cu pompele de caldura saramura-apa sau apa-apa, investitia initiala in acest tip de pompa de caldura este mai mica, iar functionarea pe termen lung, care cu o intretinere corespunzatoare poate ajunge usor la 20 de ani, garanteaza o rentabilitate mai rapida a costurilor.

Secretul funcţionarea pompe de caldura aer apă

Cum funcționează o pompă de caldura aer-apă? Principiul de bază este transferul de energie termică printr-un lichid care are un punct de evaporare extrem de scăzut. Acest proces, care pare complicat la prima vedere, dar este de fapt foarte simplu și eficient, are loc în circuitul închis al unității pompei de caldura. Evaporatorul, compresorul, condensatorul și supapa de expansiune „transportă” ciclic energia potențială scăzută a aerului exterior în energie termică mai mare care poate fi utilizată în procesul de încălzire. Acest proces este explicat mai detaliat aici

În acest fel, pompa de caldura aer-apă poate obține o temperatură de până la 80°C din aerul exterior, adică, de exemplu, doar 5°C. Cu toate acestea, pentru ca acest proces să fie posibil, energie suplimentară - de obicei electricitate - trebuie furnizată sistemului. Cu toate acestea, cantitatea de energie electrică consumată și necesară pentru a funcționa o pompă de caldura este mult mai mică decât cantitatea de energie termică produsă.

Relația dintre energia termică generată și energia electrică consumată este exprimată prin COP (Coeficient of performance). Cu cât acest raport este mai mare, cu atât pompa consumă mai puțină energie electrică și cu atât mai multe economii oferă portofelului dumneavoastră.

Schema pompei de caldura aer-apa:

Avantajele și dezavantajele pompelor de caldura aer-apă

S-ar putea scrie mai multe despre avantajele pompelor de caldura, dar cu siguranță și despre dezavantajele lor individuale, dar să le rezumăm pe cele de bază:

Avantaje:

Dezavantaje:

  • Cel mai probabil nu veți instala singur o pompă de caldura, dar veți avea nevoie de un specialist sau de o companie care să instaleze pompa de caldura, să o pună în funcțiune și să o întrețină în mod regulat. Acesta este singurul mod de a evita scurtarea inutilă a duratei de viață și costurile suplimentare.
  • Consum mai mare de energie electrică (20-30%) decât în ​​cazul pompelor de caldura freatice
  • Nivel mai mare de zgomot al unității exterioare
  • Performanță mai slabă la temperaturi scăzute
  • În comparație cu pompele de caldura sol-apă, inspecții de service mai frecvente