Merită să cumpărați o pompă de caldura?

Indiferent dacă construiți o casă, renovați o proprietate mai veche sau doriți să creșteți confortul termic al casei de vacanță sau al mansardei dvs., poate doriți să luați în considerare și o piscină sau o cadă cu hidromasaj ca parte a casei sau în apropierea casei dvs.

Acestea și subiecte foarte similare ridică întrebarea actuală despre investiția în încălzirea cu pompă de caldura. Merită să investești într-o pompă de caldura?

Creșterea prețurilor la energie este deja vizibilă în mod clar, iar introducerea iminentă a unei taxe pe emisiile de CO2 din arderea combustibililor fosili evidențiază și mai mult nevoia de economii în „producția de caldura”.

Pompa de caldura este considerată o alternativă interesantă la metodele convenționale de încălzire, precum combustibil solid, gaz sau electricitate, în ceea ce privește energia și costurile. Deși necesită energie electrică pentru a funcționa, „generarea căldurii” folosind o pompă de caldura este de câteva ori mai benefică în comparație cu metodele tradiționale de încălzire.

O pompă de caldura convențională poate furniza 4 până la 6 kW de energie termică sistemului de încălzire în timp ce consumă 1 kW de energie electrică, ceea ce înseamnă economii semnificative de energie de până la 75% pentru o gospodărie medie.

La încălzirea cu un cazan electric, adică cu energie electrică, o pompă de caldura poate economisi aproximativ 2/3 din costul total al producției de caldura, iar la încălzirea cu un cazan cu condensare pe gaz, economiile se pot ridica la aproximativ jumătate. Cele mai mici economii au loc la încălzirea cu lemne, iar trecerea la o pompă de caldura este o chestiune de preferință personală, mai degrabă decât reducerea costurilor de încălzire.

Investiția totală într-o pompă de caldura include costuri unice de achiziție și instalare profesională, precum și costuri continue legate de întreținerea regulată și posibila depanare.

Cu toate acestea, costurile de operare ale unei pompe de caldura sunt minime sau nule și de obicei constituie doar costul inspecțiilor la intervale de inspecție specifice specificate de producătorul pompei de caldura. Comparând sistemele de încălzire cu pompe de caldura și cazane în condensare pe gaz într-o casă unifamilială cu o familie de patru persoane și pierderi de caldura de aproximativ 6 kW, economiile de investiții în favoarea unei pompe de caldura se pot ridica la peste 2.000 EUR, iar economiile anuale în costurile de operare sunt în intervalul de trei cifre euro.

Perioada de amortizare a unei investiții într-o pompă de caldura depinde de următorii factori::

  • preturile la energie electrica
  • pierderea de caldura a clădirii
  • dimensiunea zonei incalzite
  • randamentul pompei de caldura
  • numărul membrilor gospodăriei
  • cerinte pentru cantitatea de apa calda
  • utilizarea unei eventuale subventii pentru achizitionarea unei pompe de caldura

În funcție de acești factori, costurile de achiziție ale unei pompe de caldura sunt de obicei amortizate pe o perioadă de 3 până la 8 ani, ceea ce este o investiție interesantă având în vedere că durata de viață a unei pompe de caldura este de aproximativ 15 ani.

Deci, dacă repetăm ​​întrebarea: merită să cumpărați o pompă de caldura? Aceasta cu siguranță nu este o soluție pentru toată lumea, dar răspunsul este fără echivoc: DA.

În general, o pompă de căldură economisește energie în comparație cu alte metode de încălzire.