COP și pompa de caldura
Atunci când alegeți o pompă de caldura, este important să știți cât de eficient va funcționa și cât de mult va plăti investiția în achiziționarea acesteia. Deoarece funcționarea fiecărei pompe de caldura necesită și o anumită cantitate de energie electrică pentru care trebuie să plătim, valoarea eficienței acesteia este foarte importantă
Eficiența pompei de caldura este descrisă în așa-numitul COP (Coefficient of Performance) și indică câtă energie termică în kWh poate „produce” pompa de caldura consumând 1 kWh de energie electrică. Cu cât valoarea COP este mai mare, cu atât pompa de caldura este mai eficientă și căldura produsă este mai ieftină.
De exemplu, un COP de 4,5 înseamnă că, consumând 1 kWh de energie electrică, pompa de caldura poate produce 4,5 kWh de caldura, care este furnizată sistemului de încălzire.
COP = energie termică produsă (kWh) / electricitate utilizată pentru a produce căldură (kWh)
COP este un coeficient de performanță și depinde de temperatura exterioară și de temperatura apei la ieșirea pompei de caldura. Atunci când comparați pompele de caldura, ar trebui să acordați atenție nu numai la valoarea COP, ci și la temperatura la care a fost măsurată.
COP este un număr cheie care oferă doar informații despre eficiența compresorului pompei de caldura și nu indică toate valorile care afectează eficiența pompei de caldura.
Datorită schimbărilor frecvente ale condițiilor reale și pentru a obține un indicator mai complet al eficienței pompelor de caldura pe tot parcursul anului, se folosește o abreviere
SCOP = coeficient sezonier de performanță.
Această valoare determină randamentul pompei de caldura pe tot parcursul anului și ține cont de uzura tuturor componentelor acesteia. Ia în considerare toate pierderile de caldura în timpul transportului de caldura, degajării de caldura și dezghețarii unității exterioare. Deci ne oferă informații mai precise decât COP.