Ce pompă de caldura am nevoie?

Dacă ați decis să investiți într-o pompă de caldura, ați făcut deja prima alegere potrivită. A doua decizie, nu mai puțin importantă, este alegerea unei pompe de caldura cu eficiență optimă pentru dimensiunea casei. Alegerea pompei de caldura potrivite depinde de mai mulți factori și necesită o atenție adecvată. Alegerea optimă a puterii unei pompe de căldură este puternic influențată de pierderile termice, numărul de membri ai gospodăriei și dacă este vorba despre o construcție pasivă nouă sau o casă familială mai veche. Procesul de selecție este influențat și de dimensiunea zonei încălzite, de numărul de etaje, de calitatea ferestrelor, de izolație și de prezența unui sistem diferit de încălzire în instalație. De asemenea, este esențial să utilizați pompa de caldura numai pentru încălzire, răcire sau producerea de apă caldă. 

De exemplu, dacă ne gândim să investim într-o grădină sau o piscină interioară care va face parte din zona încălzită a casei, cerințele pentru eficiența corespunzătoare a pompei de caldura vor fi evident mai mari. Costul unei pompe de caldura crește și el odată cu eficiența acesteia.

Pe lângă cerințele tehnice pentru o pompă de caldura enumerate mai sus, ar trebui să luați în considerare și alți factori care pot influența alegerea unui anumit tip. Dimensiunea și ajustarea locației acestora la zona cerută de unitatea externă sau internă, distanța pompei de caldura față de vecinii săi și nivelul de zgomot în timpul funcționării acesteia sunt de asemenea importante.

Care sunt pierderile de caldura din casă?

Pierderile de caldura din casă indică cât de multă căldură scapă în împrejurimi la un moment dat și depind întotdeauna de temperatura exterioară. Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o valoare constantă. Cu cât temperatura exterioară este mai mică, cu atât pierderile de caldura din clădire sunt mai mari și invers. Conversia se face într-un tabel pe baza temperaturii exterioare în funcție de altitudine sau, mai simplu, în funcție de o anumită locație - proprietatea clădirii dumneavoastră.

Pierderile de caldura rezultă din transferul de caldura prin structura clădirii, ferestre, ventilație și pierderi de caldura în apa caldă a sistemului de încălzire.

Este recomandabil să încredințați calculul pierderilor de caldura din casă unui proiectant sau specialist în energie, dar pentru clădirile noi această cifră este de obicei inclusă în documentele de proiectare.

De câți kW de pompă de caldura am nevoie?

Eficiența pompei de caldura ar trebui să corespundă cu aproximativ 80% din pierderea de caldura a clădirii la cea mai scăzută temperatură de proiectare. Pentru a ilustra acest lucru, să folosim un exemplu: Un bungalou nou construit, cu o suprafață încălzită de 180 m2 și o temperatură de proiectare de -15°C. De exemplu, în această nouă clădire pierderea de caldura este de 8 kW. Dacă vrem să acoperim aproximativ 80% din pierderile de caldura, o pompă de caldura cu o putere de aproximativ 6 până la 6,4 kW ar fi optimă. Supradimensionarea capacității pompei dvs. de caldura poate părea optimă în situații „doar în cazul în care aveți nevoie de ea la un moment dat”, dar contrariul este adevărat. Pe lângă faptul că trebuie să plătiți pentru o putere mai mare, acest lucru poate duce la pornirea și oprirea nerezonabilă a compresorului în cazul unei puteri excesive. Durata de viață a unui compresor cu pompă de caldura este setată la un anumit număr de cicluri de comutare și, în acest caz, acest lucru poate duce în mod inutil la o scurtare a duratei de viață a acestuia și, prin urmare, a funcționalității pompei de caldura.

Cu un răspuns mai precis la întrebarea: Ce tip de pompă de caldura am nevoie? Orice companie specializată va fi bucuroasă să vă sfătuiască. Cu toate acestea, nu uitați să verificați mai multe oferte, să folosiți bunul simț și propriul portofel pentru a alege corect pompa de caldura și pentru a economisi bani.

Ilustrație a mai multor tipuri și tipuri de pompe de căldură.