Ce este o pompă de caldura și cum funcționează

Principiul de funcționare a pompelor de caldura este cunoscut de peste 100 de ani, iar primele mențiuni despre această tehnologie datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Baza reală pentru utilizarea unei pompe de caldura ca sursă de caldura este asociată cu numele fizicianului Aurel Stodoła. Prima sa pompă de caldura apă-apă este încă în funcțiune astăzi la Geneva și încălzește primăria.

Ce sunt pompele de căldură?

Principiul de bază al funcționării unei pompe de caldura este transformarea energiei la temperatură scăzută a mediului natural într-un nivel superior, util. Sol, aerul și apa sunt surse naturale cu potențial energetic inepuizabil, iar tehnologia pompelor de caldura permite utilizarea eficientă a acestei energii. Marele lor avantaj este eficiența ridicată și funcționarea economică. Deși necesită energie electrică, raportul în care „produc” căldură în raport cu energia electrică consumată este foarte interesant. Pentru fiecare 1 kW de energie electrică consumată, o pompă de caldura poate produce de la 3 la 6 kW de caldura, ceea ce înseamnă deja economii semnificative pentru portofelele noastre. Un alt avantaj al pompelor de caldura este că în timpul funcționării lor nu lasă urme termice semnificative care să fie vizibile la arderea combustibililor fosili, protejând astfel mediul.

Pompele de caldura sunt folosite pentru încălzirea clădirilor, apartamentelor, dar și piscinelor și zonelor industriale. Încălzirea, răcirea și producția de apă caldă sunt o necesitate reală în fiecare gospodărie, iar odată cu creșterea simultană a prețurilor la gaz, combustibili solizi și energie electrică, pompele de caldura reprezintă o alternativă interesantă, mai ales pentru clădirile noi, dar pot înlocui efectiv și încălzirea mai veche. sisteme.

Pompa de caldura – principiu de funcționare:

Răspuns la întrebarea Cum funcționează o pompă de caldura?

Răspunsul la întrebarea cum funcționează o pompă de caldura este explicat prin diagrama unei pompe de caldura aer-apă prezentată în figură. Aerul exterior este introdus în zona evaporatorului, unde agentul frigorific este încălzit și evaporat. Vaporii acestui agent frigorific sunt apoi transportați de către compresor la condensator, unde se „adaugă” energia termică a vaporilor de agent frigorific și energia eliberată în procesul de comprimare. Toată energia termică din zona condensatorului este transferată în mediul de transport - în acest caz apă - și apoi distribuită sistemului de încălzire, care asigură încălzirea sau încălzirea apei potabile. „Lichidul de răcire” se deplasează apoi de la condensator la accelerație, unde presiunea este redusă - decompresie, răcirea rapidă ulterioară a mediului și întregul ciclu poate fi repetat. Acesta este principiul funcționării unei pompe de căldură.

Desenul generării de căldură cu ajutorul unei pompe de căldură.

 

Incalzire cu pompa de caldura - confort termic si economii

Încălzirea cu pompe de caldura devine parte integrantă a clădirilor noi, nu numai datorită cerințelor crescute privind eficiența energetică a acestora, ci și ca modalitate eficientă de reducere semnificativă a costurilor de încălzire și preparare a apei calde. Pe lângă prepararea și încălzirea apei calde, răcirea este deja o funcție destul de comună a pompelor de caldura. Pompa de caldura funcționează apoi în modul invers și poate fi folosită ca aparat de aer condiționat în lunile calde de vară. Pompele de caldura sunt folosite și în clădirile mai vechi cu izolație insuficientă sau în renovarea sistemelor de încălzire.

Combinația dintre pompă de caldura și fotovoltaică devine din ce în ce mai relevantă și disponibilă economic pe piața în curs de dezvoltare. Daca ambele sisteme sunt dimensionate corespunzator, combinatia dintre pompa de caldura si energia solara este o modalitate interesanta de a obtine confort termic maxim si economii folosind resurse naturale.